Składniki:
-mięso mielone wołowe (można zastąpić filetem z kurczaka)
-bułki z ulubionego rodzaju mąki
-2 cebule czerwone
-2 łyżki ketchupu
-2 łyżki sosu sojowego
-4 łyżki musztardy dijon
-1 łyżka octu jabłkowego
-2 łyżki majonezu
-1 jajko
-pomidor
-ogórek konserwowy/kiszony
-sałata
-rukola
-ulubiony ser żołty w plastrach
Kotlety:
W misce mieszamy mięso z pokrojoną w drobną kostkę 1 cebulą,jajkiem, ketchupem, sosem sojowym i 2 łyżkami musztardy. Mieszamy dokładnie do połączenia wszystkich składników. Formujemy kotleciki, które kładziemy na elektrycznego grilla (można użyć patelni do grilla).
Wersja z kurczakiem:
Przyprawiamy kurczaka ulubionymi przyprawami i kładziemy na grilla.
Sos:
W szklance mieszamy 2 łyżki musztardy z 2 łyżkami majonezu i łyżką octu jabłkowego. Doprawiamy pieprzem do smaku.
2 min przed ściągnięciem mięsa z grilla kładziemy nasze bułki (pozbyłam się miąższu z bułek, żeby nie były zbytnimi "zapychatorami"). Zdejmujemy bułki i mięso i formujemy nasze burgery, kładąc na spodnią część bułki kolejno: sałatę, rukolę, cebulę, łyżeczkę sosu, mięso, plasterki pomidora i ogórka, ketchup, sałatę i górną cześć bułki.
Bez sosu idealne na kinder party.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz