środa, 14 października 2015

Rozgrzewający krem marchewkowy z imbirem

Składniki na 6 porcji:
-10 dużych lub 14 średnich obranych i pokrojonych w kostkę marchewek
-2 duże obrane i pokrojone w kostkę pietruszki
-2-3 łyżek startego na tarce świeżego imbiru
-3/4 łyżki masła klarowanego
-3-4 szklanek wody w zależności od tego jak gęsty krem chcemy uzyskać
-1 łyżeczka cukru trzcinowego
-2 łyżki jogurtu greckiego
-sól, pieprsz według uznania

W garnku roztapiamy masło, wrzucamy marchewki i pietruszki, aby się lekko zarumieniły. Dodajemy wodę i cukier. Dusimy do momentu aż nasze warzywa będą al dente. Dodajemy imbir i przyprawiamy według uznania solą i pieprzem. Dusimy przez kolejne kilka minut, do momentu kiedy marchewka i pietrzuszka będą miękkie. Dodajemy jogurt i miksujemy blenderem na krem. Podajemy z pestkami dyni i grissini.

Smacznego!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz