Składniki:
-1 margaryna Kasia
-1,5 kg jabłek obranych ze skórki, pokrojonych w plasterki, skropionych sokiem z cytryny
-5 czubatych łyżek miodu (użyłam akacjowego-> właściwości lecznicze:działa osłonowo na żołądek i chroni przed nadmierną ilością kwasów trawiennych. Działa zapobiegawczo przeciw powstawaniu kamieni w naszym organizmie. Jest cenna odżywką w stanach zmęczenia fizycznego i psychicznego)
-1 opakowanie cukru waniliowego
-300g mąki
-3 łyżeczki proszku do pieczenia
-120ml mleka
-4 jajka
-szklanka zmielonych orzechów włoskich
-2 łyżeczki cynamonu
Masło ucieramy z miodem i cukrem waniliowym. Po uzyskaniu jednolitej masy, stopniowo dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy mleko, orzechy i 1 łyżeczkę cynamonu. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i przekładamy do niej nasze ciasto. Na wierzchu układamy nasze jabłka, posypujemy je cynamonem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp ok 180-190 stopni przez 45 min.Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.
Można podawać z lodami waniliowymi.
Smacznego!!

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz