środa, 13 stycznia 2016

Łosoś na dwa sposoby :)

Opcja z makaronem

Składniki:

-filet z łososia (jestem zwolenniczką dzikiego pacyficznego - polecam ryby firmy Abramczyk)
-makaron kukurydziany
-śmietanka 30%
-serek do smarowania Philadelphia
-liście świeżego szpinaku (ilość wedle uznania)
-kilka liści świeżej bazyli
-łyżka trawy cytrynowej
-łyżka soku z cytryny
-2 łyżki ziaren słonecznka
-2 łyżki sezamu łuskanego
-pieprz
-sól
-miód
-łyżka oleju ryżowego

Gotujemy makaron. W międzyczasie przyprawiamy łososia nacierając go solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem. Pieczemy w piekarniku albo na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju ryżowego. W garnku robimy sos łącząc ze sobą śmietankę (ilość wedle uznania w zależności od tego jak gęsty chcemy mieć nasz sos), serek do smarowania, trawę cytrynową, pieprz i sól. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. Ugotowany makaron przecedzamy, płuczemy w zimnej wodzie i przekładamy na głęboką patelnię. Dodajemy poszatkowany szpinak, bazylię, słonecznik, sezam i zalewamy sosem. Mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez parę minut.
Podajemy z filetem z łososia.

Smaczanego!


Opcja z sałatą

Składniki:

-filet z łososia
-sok z cytryny
-sól
-pieprz
-miód
-słodka musztarda
-oliwa z oliwek
-olej ryżowy
-rukola
-mix sałat
-oliwki zielone
-2 łyżki ziaren słonecznika
-2 łyżki sezamu łuskanego
-seler naciowy
-opcjonalnie orzechy włoskie
-kromka ulubionego pieczywa

Filet z łososia przygotowujemy tak samo, jak w powyższym przepisie. Na patelni prażymy słonecznik i sezam. W misce mieszamy sałatę, rukolę, pokrojony w cienkie krążki seler i oliwki.W kubeczku robimy sos: mieszamy 3 łyżeczki musztardy, 2 łyżeczki miodu, łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz. Dodajemy do sałaty łącznie ze słonecznikiem, sezamem i opcjonalnie orzechami włoskimi. Tostujemy nasz chlebek i podajemy z łososiem.
Naprawdę pyszne.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz