poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Makaron z bazylią, szpinakiem, pietruszką i camembertem

Lekki i pyszny!

Składniki (na 4 porcje):
-3/4 opakowania makaronu linguine połamanego na pół
-ser camembert naturalny pokrojony w kosteczkę
-250g liści świeżego szpinaku
-10 listków świeżej bazylii i 2 łyżki suszonej bazylii
-2-3 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
-masło klarowane
-1 ząbek czosnku (opcjonalnie) drobno posiekanego
-3 łyżki czerwonego pesto lub pasty do bruschetty pomodoro e aglio firmy vera ->polecam, ostatnio można spotkać w Biedronce
-sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente. Na dużej, głębokiej, najlepiej teflonowej patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy lekko poszatkowane liście szpinaku.liście bazylii oraz pietruszkę. Mieszamy tak, aby nasze liście pokryły się masłem i dusimy przez chwilę, jednak nie za długo, aby nie zrobiła się "papka".Dodajemy nasz ugotowany i odcedzony makaron. suszoną bazylię, czosnek, ser camembert oraz pesto/pastę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy, mieszając od czasu do czasu, na małym ogniu do momentu aż nasz camembert wniknie w całość.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz